Субота, 20.04.2024, 15:51
Вітаю Вас Гість | RSS

Комунальна установа "Центр ПРПП"

Приєднуйся!
Комунальна установа
Корисні посилання

Міністерство освіти і науки України

Хмельницький ОІППО

Нова українська школа

EdCamp Ukraine

Хмельницький ОЦНТТУМ

Предметні олімпіади в Хмельницькій обл.

Сайт вчителів інформатики Хмельницької обл.
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Жовтень » 31 » «ЖИТИМЕ ВІЧНО МІЖ НАМИ БЕЗСМЕРТНЕЄ СЛОВО ФРАНКА»
15:38
«ЖИТИМЕ ВІЧНО МІЖ НАМИ БЕЗСМЕРТНЕЄ СЛОВО ФРАНКА»

      25 жовтня 2016 року відбувся виїзний семінар учителів української мови і літератури в Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» з метою відзначення пам’ятних дат – 160-річчя від дня народження і 100-річчя від дня смерті Івана Франка.

    Заповідник «Нагуєвичі» – це садиба батьків письменника, літературно-меморіальний музей Івана Франка, будинок літератора, скульптурна композиція «І. Франко і світова література», художньо-меморіальний комплекс «Стежка Івана Франка».

    Педагоги міста відвідали батьківську садибу, яку збудували за спогадами митця: «Моя батьківська хата була під солом’яним стріхом, пошита китицями з житньої соломи. Вона була збудована правдоподібно ще наприкінці XVIII ст. в часі першого оселення Нагуївської Слободи, а мати мого вітця десь у 20 рр. XIX ст. купила її з усім обійстям, з 12 прутами поля та усіма господарськими приладами. Звичаєм майже всіх підгірських хат вона була орієнтована вікнами на полудень, мала дві обори…» У хаті давні речі побуту, посуд, одяг, зібрані з Нагуєвич і ближніх сіл. Найцінніші експонати – материне дзеркало, мисник і колиска, у якій колихались діти Якова Франка.

   Потім переглянули експозиції літературно-меморіального музею: дитячі роки, навчання у Дрогобичі, студентські роки, літературна діяльність письменника тощо. Також привабили картини місцевих художників, на яких зображений Іван Якович. Друга зала присвячена вшануванню пам’яті письменника, там розташовано багато його книг різних років і видавництв. На другому поверсі постійно діючі фотовиставки «Письменнику 150-155 років» і виставка дрогобицьких художників  «Краєвиди Нагуєвич».

     Найромантичніше місце в Нагуєвичах – стежка Івана Франка, на якій учителі-словесники зустрілись із героями його творів, а саме:  Захаром Беркутом, Прометеєм, Каменярем, Дзвоном, Мойсеєм, Піснею і працею, Коханою, казковими персонажами на Поляні казок й багатьма іншими.

     Крім цього, учителі відвідали дрогобицьку церкву святого Юра - пам'ятку галицької дерев'яної архітектури кінця XV - початку XVI століть, одну з найкраще збережених пам'яток давньої української сакральної архітектури і внесених до списку світової спадщини Юнеско.

Переглядів: 454 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Офіційна адреса

м. Шепетівка,
Хмельницька область, 30400, вул.Островського,42,

e-mail:shcprpp@i.ua

Пошук
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Погода
Погода в Україні Погода в Україні Погода в Україні
Визначні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Шепетівський міський методичний кабінет © 2024
uCoz